Ammoniak in de wetgeving

Het Stikstofdecreet, voluit 'decreet over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)’, bevat maatregelen om tegen 2030 de emissie van stikstofoxiden en ammoniak met respectievelijk 45% en 40% ten opzichte van 2015 te verminderen. Dit moet door gezamenlijke inspanningen van de industrie, de mobiliteit, de landbouw (mestverwerkers) en de veeteelt worden gerealiseerd.

Elke varkens-, pluimvee- en rundveehouderij kreeg in 2024 een PAS-referentie 2030, een cijfer dat weergeeft hoeveel ammoniak er vanaf 31 december 2030 nog mag worden uitgestoten. Om dat cijfer te realiseren, heeft een veehouder de keuze uit een vermindering van het aantal dieren, het toepassen van ammoniakemissiereducerende maatregelen of een combinatie van beide. De ammoniakemissiereducerende maatregelen die mogen worden toegepast, staan per diersoort en diercategorie op een lijst, de PAS-lijst

MELKGEITEN en (MELK-)SCHAPEN

In de huidige wetgeving zijn geiten- en schapenhouders niet verplicht om hun ammoniakemissie te verminderen. Toch leeft er ongerustheid binnen deze sector, te meer omdat er voor hen geen maatregelen op de PAS-lijst staan.